Natuurgeneeskunde

10 Kruiden tegen Hoofdpijn en Migraine

De natuur is een levende apotheek, boordevol met geneeskrachtige planten. Zoals Rudolf Steiner zei: ´Voor elke menselijke ziekte bestaat er ergens in de wereld een plant welke de genezing is. Ik geloof dat er een genezend potentieel in elke plant zit wat integraal onderdeel is van hun evolutie, net zoals het deel is van de menselijke evolutie om met dit prachtige geschenk van de natuur te leren omgaan.´

Lees meer »

Wetenschappelijk bewijs en studies natuurgeneeskunde en fytotherapie

Wetenschappelijk bewijs voor natuurgeneeskunde en fytotherapie is schaars, maar dat betekent niet dat het er niet is. Er wordt veel meer moeite in onderzoek en studies naar farmaceutische medicijnen gestopt dan in natuurgeneeskunde. Als je duizenden jaren geleden aan iemand vroeg waarom ze kamille thee gebruikte om beter te kunnen slapen of ashwagandha om vruchtbaar te worden, zou het antwoord waarschijnlijk ´omdat het werkt´ geweest zijn. Voor in die tijd was dit een prima antwoord maar tegenwoordig hebben we veel meer achtergrondinformatie en wetenschappelijk bewijs nodig voordat we ergens in geloven. 

Lees meer »

Natuurgeneeskunde in de Steentijd

In de Cueva del Sidon grot in Spanje lagen de resten van een van onze voorouders, een neanderthaler, die tussen de 50.600 - 47.300 jaar oud zijn. Bewijs heeft aangetoond dat ze zelf medicatie toedienden met planten, zeer bekende planten die je misschien wel in je tuin hebt staan, de planten zijn duizendblad en kamille. Deze planten hebben geen voedingswaarde en zijn ook erg bitter. Het bewijs toont waarschijnlijk aan dat de Neanderthalers in die grotten de planten gebruikte voor medicinaal gebruik en ze dus bezig waren met natuurgeneeskunde. Duizendblad is een krachtige, wondhelende plant die in oude en moderne tijden wordt gebruikt voor huidproblemen, om het bloeden te stelpen, bij blauwe plekken en kan gebruikt worden bij de behandeling van infectie of bij koorts en wordt gezien als een EHBO kruid. Kamille wordt gebruikt om vele gezondheidsproblemen te behandelen maar het wordt vooral gebruikt voor zijn rustgevende werking, pijnverlichting en slaapopwekkende werking, ook kan het gebruikt worden voor spijsverteringsproblemen of koorts. Omdat deze kruiden door neanderthalers gebruikt werden in de steentijd waar niet geschreven werd, kunnen we er niet zeker van zijn dat deze kruiden gebruikt werden voor medicinale doeleinden. De neanderthalers kunnen deze kruiden op verschillende manieren in hun systeem gekregen hebben, waaronder door het eten van grazende dieren die de planten aten. 

Lees meer »